منوی اصلی
لینک های برتر
خانه تاریخی بروجردی
مسجد و مدرسه آقابزرگ
نورگیر خانه تاریخی بروجردی
اتاق پنج دری خانه تاریخی طباطبایی

صنایع دستی کاشان در یک نگاه

صنایع دستی » صنایع دستی کاشان در یک نگاه

تعداد بازدید : 8510

تاریخ ثبت : چهار شنبه 15 مهر 1394


كاشان بيا و كوشش كاشانيان ببين                                 نقش هنر به پهنه كاشان عيان ببين

خوانند گرچه نصف جهان اصفهان وليك                          در قدمت سيلك تمام جهان ببين

صنايع دستي هر منطقه جلوگاهي از هويت ، آداب ، سنن و مهارتهاي هنري مردم آن منطقه ميباشد كه اگر بخوبي به تصوير كشيده شود مي تواند بيانگر گوشه اي از تاريخ كشور بحساب آيد ضمن اينكه سرمايه گذاري پيرامون صنايع دستي موجب رونق اقتصادي و افزايش سطح اشتغال مردم منطقه خواهد شد.

كاشان شهري ايست با تمدن هفت هزار ساله با گواهي معتبري بنام سيلك كه يكي از قديمي ترين مراكز استقرار بشر در فلات ايران بشمار ميرود  و نشانه هائي ازاين را ميتوان در آثار سفالين و اشياء مسي و مفرغي بدست آمده از سيلك كه امروز زينت بخش موزه هاي معتبر ايران و جهان است را پيدا كرد.

كاشان مهد كاشيهاي مينائي

محرابها ي زرين فام ، ظروف چيني ، كاشيهاي كوكبي كه در قرنهاي هفتم وهشتم در كارگاههاي كاشي سازي كاشان بخصوص كارگاههاي ابو طاهر و فرزندان و نوادگان او توليد ميشده است و هم اكنون زينت بخش موزه هاي بزرگ دنيا ميباشند در نوع خود بي نظيرند .

بطور كلي صنعتگران و هنرمندان كاشاني در رشته هاي قاليبافي ، زريبافي و مخملبافي ، مسگري ، قلمزني ، كاشي سازي ، كاشيكاري  و هنرهاي تزئيني آثاري در اوج ظرافت  ونفاست از خود بيادگار گذاشته اند و بزرگترين نقاشان ايراني كه آثارشان در دنيا مشهور است همچون رضا عباسي ، صنيع الملك و كمال الملك ، كاشاني هستند.

 كاشان شهر بافته ها

نام كاشان با گلاب و مخمل وقالي مترادف شده است . به شهادت سفرنامه هاي موجوداكثر جهانگردان خارجي كه به ايران آمده اند و بلحاظ قرار داشتن كاشان در مركز و برسر راه اصلي شمال وجنوب كشور از آن ديدار كرده اند ، زيبائي و تنوع و نفاست منسو جات بخصوص بافته هاي ابريشمين كاشان اعم از قالي و قاليچه و پارچه هاي زري و مخمل  و حرير آنرا ستايش كرده اند .

اسناد ومآخذ معتبر حاكي از آنست كه در دوره سلجوقيان بموازات تر قيات عظيمي كه در همه صنايع پديد آمده بود نساجي نيز در كاشان به حداكثر رونق و رشد رسيدچنانكه شهرت مخمل وزري وساير منسوجات ممتاز كاشان در قرن ششم هجري ماركوپولوي ونيزي را هم به كاشان كشانيد.

شاردن فرانسوي ميگويد: اساس ثروت و حيات مردم كاشان صنايع نساجي و ابريشم بافي است .

عليرغم اينهمه سابقه و تجربه در بافت انواع پارچه دركاشان كه تعداد آنها در اواسط دوره قاجار به 42نوع پارچه در انواع مختلف مي رسيده است بعلت عدم حمايت دولت از صنايع داخلي آنزمان و نفوذ استعمار غرب بمرور زمان نه تنها بازارهاي جهاني پارچه هاي ايراني و همچنين پارچه هاي كاشان از دست رفت بلكه در بازارهاي داخلي هم محصولات خارجي جاي توليدات ملي را گرفت و صنايع پارچه بافي در كاشان به كسادي و ركود كشيده شد تا جائيكه فقط نامي از آنها باقي ماند.

در تاريخ بيست و هشتم ارديبهشت1377همزمان با روز جاني موزه و ميراث فرهنگي  ، مركز هنرهاي سنتي كاشان افتتاح گرديد تا محلي براي آموزش و حفظ واحياء هنرهاي سنتي  باشد .

مركز هنرهاي سنتي كاشان با داشتن دو دستگاه شعربافي ، دو دستگاه زيلو بافي ، دو دستگاه مخمل ساده ونقش برجسته ، چهار دستگاه زريبافي  و يك كارگاه سفالگري و استاد كاراني كه تماما داراي نشان اصالت از سازمان يونسكو ميباشند ، مجموعه ايست بي نظير كه در خدمت هنرجويان و علاقمندان ميباشد.

هنرمندان وصنعتگران كاشاني در 14 گروه و 50 رشته صنايع دستي مشغول بفعاليت ميباشند كه اين خود گواه پويايي و علاقه مردم اين منطقه به هنرهاي سنتي و صنايع دستي ميباشد .

شايان ذكر است هنرمندان كاشاني موفق به دريافت 12 مهر اصالت يونسكو و 3 نشان ملي صنايع دستي  در رشته هاي مختلف شده اند كه از بسياري از استانهاي كشور رتبه بالاتري دارند  .

در راستاي اهداف سازمان ساليانه تعدادي هنرجو در مركز آموزش اين اداره  در رشته هاي مختلف  بصورت رايگان و در 3 مقطع ، مقدماتي ، تكميلي و به آموزي آموزش داده ميشوند .

    باد آباد مهين خطه كاشا ن كه مدام                                            مهدهوش و خرد و صنعت وبينائي بود .

گفتنی است ليست رشته هاي صنايع دستي فعال شهرستان در قسمت فایلهای ضمیمه ،قابل مشاهده می باشد.


نویسنده : اداره میراث فرهنگی کاشان

منبع : اداره میراث فرهنگی کاشان

ردیف عنوان تاریخ ثبت سایز فایل تعداد بازدید دانلود
1
صنایع دستی کاشان در یک نگاه
1394/07/15 12.98KB 809

 

 

 

   

گفتگو با ریاست اداره
خدمات اینترنتی
نظرسنجی