منوی اصلی
لینک های برتر
خانه تاریخی بروجردی
مسجد و مدرسه آقابزرگ
نورگیر خانه تاریخی بروجردی
اتاق پنج دری خانه تاریخی طباطبایی

موزه مردم شناسی برزک

موزه » موزه های شهرستان کاشان » موزه مردم شناسی برزک

تعداد بازدید : 3436

تاریخ ثبت : شنبه 28 تير 1393


شهر برزك با وسعتی در حدود 200 هكتار در جنوب غربی شهرستان كاشان و در دامنه كوههای كركس واقع شده است . از شهرستان كاشان 45 كیلومتر ، از شهرمیمه 60 كیلومتر و از شهر دلیجان 55 كیلومتر فاصله دارد . این شهر در مسیر آزادراه تهران - اصفهان و اتوبان قم - كاشان قرار گرفته است . ارتفاع آن از سطح دریا 1600 تا 3588 متر و بطور متوسط 2025 متر می باشد . این شهر با توجه به موقعیت کوهستانی آن در تابستانها دارای آب و هوای معتدل و در زمستانها داری آب و هوای سرد می باشد.
میزان بارندگی در نقاط پست 200 میلیمتر و در نقاط مرتفع به 400 میلیمتر می رسد. بالاترین درجه حرارت در تابستان 35 درجه و كمترین آن در زمستان به 20 درجه زیر صفر می رسد . جهت اصلی بادهای موسمی آن از شمال به جنوب است .
این شهر با داشتن مناظر طبیعی و بكر و دلباز و چشم اندازهای وسیع و زیبا از جمله چشمه سارهای متعدد و آبشارهای زیبا و رودخانه ای كه طول شهر را می پیماید و در مسیر راه خود افاضه فیض می نماید و گیاهان و كشتزارها را جانی تازه می بخشد ، جاذبه های گردشگری بسیاری و مناظر دیدنی و سرسبزی را برای این منطقه بوجود آورده است .
این شهر دارای آثـار تاریخـی و جاذبه های طبیعی متعـددی چـون : بقعه متبـركه زیارت امامـزاده سـراج الـدین بن موسـی بن جعفـر (ع) ، بقاع متبركه زیارت امامزادگان شاهزاده احمد و محمود (ع) كه بصورت دو بنای مجزای از هم واقع در محله درب زیارت شهر استقرار یافته اند ، و وجود قبرستان قدیمی شهر كه در جوار بقعه متبركه زیارت امامزاده سراج الدین بن موسی بن جعفر (ع) قرار دارد ، تپه تاریخی قلعه ، حمامهایی كه در محاورات اهالی محل به حمامهای بزرگه و كوچیكه مشهورند و در جوار هم به صورت یك بنای یكپارچه بنا گردیده اند ، آسیاب های آبی شهر ، خانه های تاریخی (مانند : خانه تاریخی موسوی كه در محاورات محلی شهر برزك به " خانه پدر امام جمعه " مشهور است ، خانه تاریخی قادری كه اخیراً به " خانه برزك شناسی " تغییر كاربری یافته است و نیز خانه تاریخی خانم كاردان) در بافت قدیمی شهر ، آب انبارها ، درخت كهنسال درب مسجد و ... شهر برزك را جاذب توریستها و گردشگرانی كرده است كه در فصول مختلف سال ، خاصه فصل گل و گلاب و جشنواره آن ، به این منطقه عزیمت می نمایند .

 تاریخچه و وجه تسمیه خانه تاریخی قـادری :
خانه تاریخی قـادری به شماره 17810 تاریخ 1385/12/14 در فهرست آثار تاریخی ثبت گردیده است . این خانه در دروه زندیه و با توجه به معماری سنتی محل ساخته شده است در ابتدا و تا دو سال پیش مسكونی و در اختیار ورثه مرحوم قادری بوده‌ ولی پس از خرید این بنا توسط شهرداری شهر برزك وتملک آن ، ابتداء قرار بود به عنوان مرکز برزک شناسی تبدیل گردد . ولی پس از بررسی و مطالعات لازم مقرر گردید خانه تاریخی قادری در قالب یک پروژه مشارکتی پس از مرمت به موزه مردم شناسی شهر برزک تبدیل شود . موزه مردم شناسی شهر برزک در محل خانه تاریخی قادری با مشارکت شهرداری برزک و اداره میراث فرهنکی در تابستان سال 1387 افتتاح گردید .
 فضاهای خانه تاریخی قادری :
خانه قادری (برزك شناسی) ، در دو طبقه با حیاطی طویل و باریك و با شیبی ملایم از شمال به جنوب شكل گرفته است . سه اتاق و یك مطبخ ، طبقه همكف این بنای تاریخی را تشكیل داده اند . اتاق میانی در این طبقه از طریق تعدادی پله به حیاط مذكور دسترسی دارد و از دو طرف نیز به دو اتاق دیگر راه دارد . اتاقهای كناری آن هر كدام با یك در و پنجره دو لنگه به حیاط مشرف اند . در ضلع شرقی حیاط اتاقی به چشم می خورد كه به نظر می رسد كه در ادوار بعدی به بنا الحاق شده است . در ضلع جنوبی نیز طویله و علوفه خانه بنا قرار دارند كه با سقف طاق ضربی اجرا و پوشش داده شده اند . یك ایوان و دو اتاق طبقه اول را تشكیل داده و در ضلع شمال غربی بنا نیز یك راه دسترسی با شیبی تند به كوچه مرتبط می شود . درهای ورودی تمامی اتاقها چوبی است و نیز پوشش سقف كلیه اتاقها با تیرهای چوبی و حصیر بوده كه با معماری محلی این شهر در گذشته (تناسب بنا با بافت قدیم و استفاده از مصالح سنتی) همگونی و همخوانی دارد .
 موزه مردم شناسی برزک :
موزه مردم شناسی برزک با مشارکت شهرداری شهر برزک و اداره میراث فرهنگی کاشان در سال 1387 در بنای خانه تارخی قادری (نام مالک اصلی) احداث گردید . نمای بنا و شکل فضاهای داخلی آن همانند دیگر بناهای قدیمی شهر برزک متاثر از شرایط اقلیمی و ساختار فرهنگی منطقه می باشد.
 ورودی ، قسمت اداری و انبار موزه :
پس از پشت سر گذاشتن کوچه ی باریکی به طول ازخیابان اصلی به ورودی اصلی موزه می رسیم . بنای موزه دارای دو طبقه همکف و اول می باشد. پس از وروداز درب اصلی موزه به حیاط راهرو مانندی می رسیم که در سمت چپ آن اتاق نگهبانی ، بخش اداری و باجه فروش بلیط موزه قرار دارد و در انتهای آن انبار موزه در نظر گرفته شده است . سمت راست حیاط و روبروی اتاق نگهبانی فضاهای نما یشگاهی موزه شروع می شود.

 قسمت نمایشگاهی :
1- طبقه همکف :
قسمت نمایشگاهی موزه در طبقه همکف دارای سه فضای می باشد یکی فضای میانی و دو اتاق در دو طرف فضای میانی قرار دارد . لازم به ذکر است تمام سطح دیوارها ی فضای داخلی دارای تاقچه می باشد که طراحان از این تاقچه ها به عنوان ویترین استفاده کرده اند . فضای میانی جهت نمایش وسائل توزین و پخت و پز اختصاص داده شده است. جهت نمایش بهتر فضای مطبخ یک عدد تنور همراه با مانکن ایجاد شده است .علاوه بر اشیاء فوق تعدادی وسائل کشاورزی و چند عدد کتیبه چوبی و درب منبت کاری در فضای میانی به نمایش گذاشته شده است .
اتاق سمت راستی فضای میانی جهت نمایش فضا و نوع چیدمان داخلی و روش زندگی در یک خانواده ی برزکی به شکل سنتی آن به بازدید کنندگان در نظر گرفته شده است. در این اتاق ساختار یک کرسی و طرزقرار گیری آن در اتاق خانه با مانکن ارائه شده است . طاقچه های این اتاق را به نمایش ضروف و سایل روز مره یک زندگی بومی در شهر برزک اختصاص داده اند .
اتاق سمت چپ فضای میانی جهت معرفی صنایع و پیشه های سنتی رایج در شهر برزک به بازدید کنندگان در نظر گرفته شده است . در این اتاق انواع وسایل کشاورزی ، باغبانی ، نخ ریسی و ... به نمایش گذاشته شده است . علاوه بر آن تعدادی کتیبه چوبی در داخل ویترین های دیواری این فضا قرار دارد .
2- طبقه اول :
در انتهای حیاط راه پله ی قرار دارد که امکان دسترسی به طبقه اول ممکن می سازد . بعد از راه پله مذکور وارد یک فضای رو بازی می شویم که بر سطح دیوار اطراف آن دارای طاقچه می باشد . تعداد چهار پله ، فضای رو باز را به بهار خواب (تراس) طبقه اول وصل مینماید . بهار خواب (تراس) طبقه اول چشم انداز بسیار زیبایی از شهر برزک برای بازدید کنندگان فراهم می آورد . در اطراف بهار خواب(تراس) طبقه اول دو اتاق قرار دارد ، اتاق جبهه شمالی به عنوان کلاس آموزش صنایع دستی (قالیبافی) در نظر گرفته شده است . در داخل ویترین های این اتاق نمونه های از پوشاک و نوع پوشش اهالی منطقه برزک به نمایش گذاشته اند . دراتاق جبهه شمالی تعدادی نسخه و کتاب های خطی به نمایش گذاشته شده است . علاوه بر آن تعدادی اشیاء مردم شناسی در داخل ویترین های دیواری جهت بازدید عموم قرار داده اند .


نویسنده : میراث فرهنگی کاشان

منبع : میراث فرهنگی کاشان

 

 

 

   

گفتگو با ریاست اداره
خدمات اینترنتی
نظرسنجی