منوی اصلی
لینک های برتر
خانه تاریخی بروجردی
مسجد و مدرسه آقابزرگ
نورگیر خانه تاریخی بروجردی
اتاق پنج دری خانه تاریخی طباطبایی

معرفی بخش برزک

معرفی بخش های کاشان » بخش برزک

تعداد بازدید : 5150

تاریخ ثبت : شنبه 28 تير 1393


اگر از تراش و خراش زندگي شهري و آپارتمان نشيني ناخواستة خود خسته شده‏ايد، اگر از صوت و صداي اصطكاك فلزات و آهن و ماشين به ستوه آمده‏ايد، اگر خداي ناخواسته انواع روان پريشي‌هاي مخفي و آشكار را داريد، اگر به هر جهت حال و حوصله تماشاي زيبايي‌هاي ظاهر فريب و توخالي شهر را نداريد و خلاصه اگر مي‏خواهيد چندي خودتان را پيدا كنيد و از نعمت‌هاي رايگان و بي‌منت الهي لذت ببريد.
نشاني جايي را به شما خواهيم داد كه بدون بليط ورودي و هيچ دردسري مي‏توانيد نفسي تازه كنيد و اگر خواستيد در آينده هم در اينجا بمانيد، باز هم بسيار ساده و سهل خواهد بود. منطقه‏اي با صفا با هوايي كاملاً پاك و رؤيايي با آب‌هايي زلال و گوارا، با عطر گل‌هاي وحشي و گل محمدي و انواع رياحين كه در فصل بهار ناخودآگاه انسان را مدهوش و بي‏قرار مي‏كند و شبانگاه و سپيده‏دم جز نغمة مرغان خوش آهنگ مثل بلبل و قناري و بانگ آبشار و نوازش نسيم لطيف بهاري چيزي ديگر نخواهيد يافت.
آري، برزك شهر و دياري است سرسبز با درخت‌هاي انبوه و گلستان‌هاي دلپذير و آب و هوايي كاملاً بي‏نظير در منطقه كاشان.
زيبايي‌هاي برزك را نمي‏توان با بيان ناتوان قلم به تصوير كشيد، بايد آمد و ديد و مسلماً با يك گلگشت چند ساعته چنان عاشق و شيفتة طبيعت زيباي آن خواهيد شد كه هرگز مناظر دلرباي آن را از ياد نخواهيد برد و خاطرات آن را همواره براي ديگران تعريف خواهيد كرد.
شهر برزك با جمعيتي بالغ بر 5000 نفر به وسعت 200 هكتار در جنوب غربي شهرستان كاشان و در يك منطقه كوهستاني در دامنه‏هاي كركس و در فاصله 45 كيلومتري كاشان، 60 كيلومتري ميمه و 55 كيلومتري دليجان و در مسير جاده‏اي قرار دارد كه از يك‌طرف به آزاد راه اصفهان‌ـ‌ تهران و از سمت ديگر به‌اتوبان كاشان‌ـ قم ختم مي‏شود.
سابقه برزك به 5000 سال قبل بر مي‏گردد. ارتفاع اين شهر از سطح دريا 1600 تا 3588 متر (متوسط2025) مي‏باشد. طول جغرافیایی برزک 30 13 51 و عرض جغرافیایی آن 50 46 33 می باشد. اين شهر باتوجه به موقعيت آن در تابستان‌ها داراي آب وهواي معتدل و در زمستانها داراي آب وهواي سرد مي‏باشد. ميزان بارندگي در نقاط پست آن حدود 200 ميليمتر در سال و در ارتفاعات به 400 ميليمتر مي‏رسد. بالاترين درجه حرارت در تابستان 20 درجه و در زمستان به 20 درجه زير صفر مي‏رسد.

معرفی مکان های تفریحی و گردشگری
شهر برزک دارای 54 اثر تاریخی و طبیعی بارش است که تا کنون 10 مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه تاريخي قلعه (تفرجگاه و همايشگاه تپه تاريخي قلعه)
تپه تاريخي قلعه مربوط به دوره سلجوقيان و قبل از آن مي‏باشد. غار كشف شده در اين تپه به همراه وسايلي نظير تنور گلي، ظروف سفالي و گلي، سركو و … حكايت از سكونت و زندگي بسيار دور در اين محل دارد.
هنگامي كه به بالاي تپه صعود مي‏نمايي و به چهار طرف نظاره مي‏كني سرسبزي و شادابي درختان، دشت و كوه‏هاي سر به فلك كشيده و خانه‏هاي كاهگلي چشمانتان را نوازش مي‏كند.
تپه تاريخي قلعه در مركز شهر واقع شده است.
اين تفرجگاه داراي سكوهاي سنگي جهت اسكان و استراحت، صندلي و نيمكت‏هاي چوبي و مطابق با فضاهاي اطراف، آلاچيق، بناي كوشك در مرتفع ترين نقطه تپه، آبشار كه از مركز كوشك شروع و پس از گذشتن از بركه ‏ها و جزيره‏هاي آب به پايين تپه در محل استخر ذخيره آب ختم مي‏شود و. . . مي‏باشد.

غار كشف شده در تپه تاريخي قلعه
قدمت اين غار به دوران سلجوقيان باز مي گردد و هم اكنون شهرداري با همكاري ميراث فرهنگي و گردشگري به دنبال ثبت ملي اين اثر تاريخي مي باشند.
بنا به اظهار و نقل قول سينه به سينه بزرگان شهر اين غار كه در سكونت گاه اوليه برزك (تپه قلعه) مي‏باشد داراي 3 مسير اصلي بوده كه يكي از مسيرها به مسجد جامع شهر و مسير ديگري به حمام ميان ده و مسير سوم به طرف كوه اشك ادامه دارد و هم اكنون شهرداري به جهت انجام تحقيقات بيشتر مشغول آزادسازي معبرهاي مسدود شده اين غار در اثر ريزش‏هاي ساليان متوالي مي‏باشد.
از آثار برجاي مانده در اين غار مي‏توان به حفركانال هاي كوچك حفاري شده در دل سنگ جهت دفن يا نگهداري استخوانهاي گذشتگان خود، ظروف سفالي و گلي برجاي مانده و وجود سقف هاي زيباي اين غار اشاره كرد.
انتظار مي رود با مرمت و بازسازي كامل اين غار و بازگشايي آن به روي گردشگران، صنعت گردشگري و توريسم برزك در كنار ديگر آثار تاريخي و مناظر طبيعي و بكر متحول شود.

آسیاب خاتونی برزک

آسياب خاتوني در جنوب شرقي شهر برزك،در محله باغستان و روبروي مسجد خاتم النبيين قرار دارد. در خصوص تاریخچه احداث بنا  آنچه که مسلم است اینکه با توجه به سبك و شيوه معماري بكار رفته در آن تاريخ آنرا مي توان به دوره قاجاريه منسوب كرد.

ویژگی های معماری آسیاب خاتونی

ساختمان آسياب داراي دو ورودي است كه در ضلع جنوبي بنا و در موازات يكديگر قرار دارند. يكي از آنها در واقع ورودي فضايي است كه از آن به عنوان انبار جهت نگهداري كيسه هاي گندم و جو استفاده مي كنند. اين قسمت از بنا در داخل به صورت فضايي بالكن مانندي است كه در بخش زيرين آن سنگ آسياب ومحل ريختن گندم و جو قرار دارد. همچنين در گوشه ضلع شرقي انبار نيز حفره اي به قطر تقريبي 40 سانتي متر وجود دارد كه آسيابان از همان قسمت انبار با خالي نمودن كيسه هاي غلات از طريق حفره فوق آنها را به بخش زيرين يعني به محل ريختن گندم و جو انتقال مي دهد و در ادامه از اين محل غلات مذكور مجدداً از طريق لوله اي ناوداني شكل به سنگ آسياب منتقل مي شوند.                                                                                                                                

ورودي ديگر بنا كه امروزه داراي درب كركره اي مي باشد ما را به فضاي اصلي بنا يعني مكان ريختن غلات و محل سنگ آسياب هدايت مي كند. به طوري كه پس از ورود،از طريق چند پله كه به سمت پايين مي روند مي توان به قسمت هاي فوق الذكر دسترسي پيدا كرد. محل ريختن غلات و سنگ آسياب در كنار هم قرار دارند كه توسط ديواري از يكديگر جدا شده اند. در قسمت كف محل ريختن غلات حفره اي به قطر تقريبي 30 سانتي متر وجود      دارد كه غلات بوسيله چوبي ناوداني شكل و توخالي به طول 150 سانتي متر به حفره موجود در سنگ بالايي آسياب منتقل مي شوند.علاوه بر اين در قسمت جلو سنگ هاي آسياب نيز فضايي مستطيل شكل جهت جمع آوري آرد ايجاد شده است. از ديگر بخش هاي آسياب بايد به تنوره آن اشاره نمود. تنوره آسياب به صورت استوانه اي مخروطي شكل به قطر 150سانتي متر در قسمت فوقاني و 100 سانتي متر در قسمت تحتاني و به عمق 8 متر، در ضلع شرقي بنا قرار دارد. آب قنات علياي برزك بوسيله كانالي به تنوره وارد مي شود و در ادامه آب انباشته شده در اين مخزن توسط روزنه قيف مانندي به سوي پره هاي چرخ آسياب هدايت مي گردد و باعث به گردش در آمدن سنگ هاي آسياب مي شود. به طور كلي سقف فضاهاي آسياب تيرپوش و مصالح بكار رفته در آن سنگ،خشت و آجر مي باشد.

لازم به ذكر است كه امروزه با وجود بهره گيري از دستگاه هاي پيشرفته جهت آسياب نمودن غلات ، هنوز هم  برخي از ساكنان برزك و روستاهاي تابعه كيسه هاي گندم و جو را براي آرد كردن به اين آسياب مي آورند.

در مجموع با توجه به موقعیت مکانی اثر و قرار داشتن آن در بافت شهر برزک و دسترسی آسان به این بنای ارزشمند، همچنین دایر و فعال بودن آن، به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری منطقه به شمار می رود.

تفرجگاه چشمه احمدآباد
اين چشمه در نقطه شمال شرقي برزك و در حريم رودخانه فصلي برزك واقع است و داراي چندين چشمه جوشان مي‏باشد و در قسمت بالا دست آن ديواره سدي است كه بر اثر رسوب طي ساليان متوالي پر شده و هم اكنون با رويش درختان بيد و درختچه‏هاي گز در بستر اين سد منظره زيبايي را ايجاد كرده است. اين تفرجگاه كه در 100 متري خيابان اصلي واقع است هر ساله گردشگران زيادي را به سمت خود جذب مي‏كند. به دليل وجود كوه در حاشيه جنوب شرقي تفرجگاه، گردشگران علاقه‏ مند به كوهنوردي نيز در كنار استفاده از مناظر بكر و طبيعي اين تفرجگاه از ورزش كوه نوردي نيز بهره مي برند.

جاده تفريحي توريستي سعدآباد
اين جاده از زيباترين جاده‌هاي طبيعي و بكر شهرستان كاشان مي‌باشد جاده تفريحي و توريستي سعدآباد كه از مركز شهر آغاز مي‌شود در امتداد رودخانه اصلي شهر كه در قسمت شمال‏شرقي شهر واقع است به طول 4 كيلومتر همراه با بديعي‌ترين صحنه‌هاي طبيعي ادامه داشته و پس از گذشت از كنار تفرجگاه‌ها، كوه‌ها، آبشارها و آب‌هاي هميشه خروشان به مسير اصلي جاده برزك ـ كاشان ختم مي‌شود. چشمه ساران موجود در كنار جاده و آب‌هاي هميشه خروشان آنها در كنار طبيعت هميشه سبز اطراف آن جلوه‏اي زيبا و وصف ناشدني را ايجاد نموده است.
وجود تفرجگاههاي طبيعي در كنار اين جاده زيبا مأمن امني براي مسافران خسته از راه است.

آسياب آبي سعدآباد و تفرجگاه جنب آن
در مسیر جاده سعدآباد، آسياب آبي با قدمتي حدود 200 ساله به چشم مي‏خورد كه با مصالح بنايي از قبيل خشت و گل و سقف تير و ني ساخته شده است. آسياب آبي داراي تنوره‏اي مي‏باشد كه آب از بالا داخل آن ريخته و فشار آب اين تنوره، سنگ‏هاي آسياب به وزن 500 كيلوگرم را به حركت در مي‏آورد و گندم را كه در بين دو سنگ قرار مي‏گيرد خرد كرده و آرد مي‏كند.
این آسیاب به همراه تفرجگاه جنب آن مورد استقبال بسيار زياد گردشگران قرا گرفته است.
اين اثر در تاريخ 24/8/85 به شماره 16218درفهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

حمام دوره صفويه
يكي ديگر از ميراث هاي فرهنگي شهر برزك، حمامي است كه مربوط به دوره صفويه مي‏باشد.
اين بناي كهن توسط فردي بنام سيد حسن كاشاني ساخته شده است.
در ساخت اين حمام از سنگ های یکپارچه استفاده شده که ستون های یک پارچه سنگی آن گواه این عمل است
استحکام این حمام به حدی است كه سيل عظيم و ویرانگر سال 1335 در برزك به آن آسيبي وارد نكرد.
اين اثر در تاريخ 24/8/85 به شماره 16213درفهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

امامزاده سراج الدين ابن موسي بن جعفر (ع)
زيارت امامزاده سراج الدين ابن موسي ابن جعفر با قدمتي 500 ساله مربوط به دوران صفويه مي‏باشد و ساخت بناي اصلي اين امامزاده را هنرمندان آن دوران به عهده داشته اند.بناي اين امامزاده كه بزرگترين امامزاده اين شهر مي باشد شامل دو بخش مي باشد، بخش اصلي كه هسته اوليه آن را تشكيل مي دهد فضاي دور مقبره امامزاده است كه يك بناي 8 ضلعي با ضريح در مركز آن همراه با گنبد ی كه از درون (زير آن) آئينه كاري شده است. در فضاي بيروني امامزاده قبرستان شهر وجود دارد كه سنگ‏هاي قبر بسيار قديمي گوياي قدمت بالاي اين قبرستان است.
اين اثر در تاريخ 22/8/85 به شماره 16197درفهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

امامزادگان احمد و محمود (معروف به چهل دخترون و حاجي عوض)
اين دو امامزاده كه به زيارت چهل دخترون و حاجي عوض معروف هستند. به قول معتمدين و ريش‏سفيدان از نوادگان امام سجاد(ع) بوده و نام آنها شاهزاده محمود و شاهزاده احمد مي‏باشد.
موقعيت اين امامزاده در جنوب شرقي شهر و در كنار خانه‏هاي مسكوني در انتهاي محله‏اي مصلي قرار دارد.
بناهاي اين دو امامزاده رو به روي هم قرار داشته هركدام از اين امامزاده‏ها يك ضريح چوبي قديمي دارد كه در بالاي يكي از آنها تاريخ 1113 هـ .ق و آيه‏هاي قرآن نوشته شده است كه مطمئناً تاريخ اصلي اين امامزاده‏ها نيست و شايد تاريخ ساخت ضريح‏ها باشد.قدمت بنای اين امامزاده‏ها به 800 سال پيش مي‏رسد.

موزه مردم شناسي برزك
اولین موزه مشارکتی مردم شناسی استان در خانه ای منتسب به دروه زنديه که با توجه به معماري سنتي محل ساخته شده است راه اندازی شده است.
موزه مردم شناسي برزک ، در دو طبقه با حياطي طويل و باريك و با شيبي ملايم از شمال به جنوب شكل گرفته است . استقرار اين بنا در بافت قديمي شهر، ازجمله ويژگيهاي اين بناي تاريخي به شمار مي‏رود‏.
گردشگران در اين موزه ضمن بازدید از بناهای تاریخی شاهد دستگاههاي بافندگي قديمي همچون دستگاه گليم بافي، دستگاه چادرشب بافي، دستگاه قالي بافي، درب چوبي مسجد جامع و بيش از 450 اثر باقي ماند و قديمي از گذشتگان هستند.
اين اثر در تاريخ 14/12/85 به شماره 17810درفهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

آب انبار سردل
اين آب انبار در دوران پهلوي با سبك معماري سنتي محل ساخته شده است.
اين آب انبار در محوطه كوچك شيب داري در محله شهيد رجايي ساخته شده است و داراي ورودي و سقف راهروي است كه با طاق ضربي پوشانيده شده، گنبد و نورگيري كه بالاي محوطه آب انبار قرار مي‏گيرد و بادگير آن آجري است.
اين بناي تاريخي در تاريخ 24/8/85 درفهرست آثار ملي ايران به شماره 16205 به ثبت رسيده است.

خانه هاي قديمي كاردان و موسوي
خانه تاريخي كاردان در دوره زنديه بنا گرديده و يكي از قديمي ترين خانه هاي تاريخي شهر برزك به شمار مي رود معمار آن استاد كربلائي عبداله عظيمي معروف به معمار عظيم بوده است.
اين خانه كه از زمان ساخت تا كنون در مالكيت خاندان كاردان بوده به همين نام در بين اهالي شهر تاريخي برزك معروف گشته است. اين بناي تاريخي كه در بافت قديم شهر استقراردارد.
خانه تاریخی کاردان در تاريخ 24/8/86 به شماره 16314 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
خانه تاريخي موسوي نيز كه در همسايگي خانه تاريخي كاردان قرار دارد يكي از قديمي ترين خانه‏هاي تاريخي اين شهر است كه در دوره زنديه و با الهام از معماري سنتي محلي ساخته شده و چون متعلق به خواندان موسوي بوده به همين نام نيز شهرت يافته است و در ميان اهالي اين شهر به نام منزل امام جمعه شهر برزك معروف گشته است.
اين بناي تاريخي در تاريخ 24/8/86 به شماره 16309 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

بافت قديم برزك
بافت قديم برزك كه در محله مصلي واقع شده داراي جذابيت خاصي است به طوري كه وقتي گردشگران بدور از هياهيوي دود و ماشين شهرهاي شلوغ در اين بافت قدم مي‏زنند داراي آرامش روحي خاصي مي‏شوند.
اين بافت كه داراي ساختمانهاي داراي خشت و گل با تيرهاي چوبي بوده و بيشتر داراي كوچه‏هاي تنگ معروف به كوچه‏هاي آشتي كنون مي‏باشد.
اين بافت كه در حاشيه تپه تاريخي قلعه و به صورت پلكاني گسترش يافته داراي چشم انداز بسيار جالبي است.
كوچه ها با عرض 1 متر در اطراف ساختمانها به طور خاص و به شكل مارپيچ چرخيده است و تمامي منازل را به آساني با هم ارتباط مي دهد و هيچكدام از كوچه ها بن بست نمي‏باشد.


چهار فصل برزك
برزك از جمله شهرهاي انگشت شمار داراي چهار فصل متمايز و زيبا مي‏باشد.
بهار فصل شكفتن گلها و روييدن مخمل سبز زمين
در فصل بهار در دامنه رشته كوههاي كركس جايي كه هر بيننده‏اي را به تحسين وا مي‏دارد مخملي سبز زمين را مي‏پوشاند و درختان نيز بار شادي و نشاط بر شاخه‏ها مي‏نشانند و سفره سفيد مهرباني را بر روي ميهمانان خود مي‏گسترانند و اين در حالي است كه زمزمه آب و نغمه پرندگان نوازشگر روح و جان انسان را جلا مي‏دهد. در اين موقع وقتي از لابلاي درختان پر گل بهاري عبور مي‏كني و نسيم بهاري را حس مي‏كني گوئي در قطعه‏اي از بهشت قدم مي‏گذاري. فصل بهار در برزك پس از فرارسيدن نوروز آغاز مي‏شود و سپيدي برف جاي خود را به شكوفه‏هاي سرخ و سفيد بهاري مي‏دهد و بر زمينش مخملي سبز همراه با رويش گلهاي لاله آماده استقبال از ميهانان طبيعت است و چه خرسندند مردم اين شهر كه در آخرين ماه فصل بهار زمينشان متبرك مي‏شود با بازگشايي گلهاي سرخ محمدي كه نقشي بديع و تزييني زيباست بر كوچه باغهاي اين شهر. در اين ماه فعاليت گلابگيران با شوري خاص آغاز مي‏شود، جشنواره گل و گلاب برپا مي‏شود و شهر خود را آماده و مهيا در انتظار گردشگران مي‏بيند تا از یک سو دشت های رنگین شده گل های لاله را در ویشنگ برزک به نظاره بنشینند و از طرفی دیگر دشت های گل محمدی مشام آنها را با صلوات به سوی مدینه روانه نماید.

فصل تابستان،‌فصل ميوه ها و سرسبزي
فصل تابستان فصل سرسبزي و و شادابي و فصل كار و تلاش است، فصل به بار نشستن درختان باغ و دشتها. دربرزك انواع و اقسام ميوه‏ها به دست مي‏آيداز شاه توت و آلو و گردو و بادام گرفته تا زردآلو و سيب و گلابي و … ، تابستان برزك بس داراي آب و هوائي لطيف و كوهستاني است كه همواره در انتظار مسافران گرما زده از كوير است تا قدري در سايه سار درختان بياسايندو صداي آبشارهاي هميشه خروشان اين شهر را بشنوند و قدري از آب چشمه‏هاي جلال آن بنوشند و همواره صداي مردم مهمان نواز اين شهر را بشنوند كه مي‏گويند برزك ميزبان مهربان دوستداران طبيعت.

پاييز برزك تابلو نقاشي طبيعت
فصل پاييز فصل به بار نشستن ماهها تلاش كشاورزان است. پاييز فصل كوچ پرستوها است، كوچه باغ‏هاي برزك در پاييز با فرشي رنگين از برگهاي الوان درختان پوشيده شده است و درختان، برگهاي زرد و سرخ و ارغواني را با وزش باد در هوا مي‏پراكنند و بر سر مسافرانشان گلريزان مي‏كنند و چه زيباست وقتي كه در اين كوچه باغها قدم مي‏گذاري و صداي خش خش برگها را در زير پاي مي‏شنوي ناگاه نگاهت بر بلنداي برزك مي‏افتد و برف‏هاي پوشيده بر قله‏هاي سر به فلك كشيده را مشاهده مي‏كني كه آمدن فصل زمستان را گوشتزد مي‏كند.

زمستان هميشه سفيد
مردم برزك نيز مانند همه ايرانيان با برگذاري مراسم شب يلدا به استقبال اولين سپيده زمستاني مي‏روند و غالباً در اين شب هديه خداوندي، كه همانا برف است را شاهد هستند.
زمستان برزك را هميشه پر از برف مي‏بيني كه اين امر مسؤولين را بر آن داشت تا در تدارك پيست اسكي برزك باشند تا به گردشگران بگويند كه همواره در كنار شهر كويري كاشان شهر كوهستاني برزك داراي چهار فصل متمايز و زيبا با بهترين نوع آب و هوا همواره مشتاق گردشگران در در طول سال است.

گلابگیری
شهر برزک با تولید بیش از 80 درصد گل و گلاب با بیشترین تعداد کارگاههای گلابگیری سنتی و 10 کارخانه صنعتی به عنوان بزرگترین تولید کننده گل و گلاب همواره نسبت به عرضه این محصول به دیگر استان ها و کشورهای خارجی تلاش می نماید.

گلابگیری سنتی
در بَرزُک بیش از 500 کارگاه گلابگیری سنتی وجود دارد که در فصول گردشگری و به ویژه در ایام گلابگیری پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند.

گلابگيري صنعتي
بخش بَرزُک به عنوان بزرگترین تولید کننده گل و گلاب در حال حاضر دارای 10 کارخانه صنعتی تولید گلاب و عرقیات گیاهی می باشد و همواره در طول سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی می باشد.

صنايع دستي
منطقه بَرزُک یکی از نقاط ایران است که از قدمت و تاریخ کهن و فرهنگ پربار و هنر دستی بسیار قدیمی برخوردار می باشد .
در منطقه بَرزُک انواع صنایع دستی شامل:پارچه بافی -کرباس بافی - جاجیم بافی -گلیم بافی - گیوه چینی - سبد بافی – طناب بافی – نخ ریسی – گلدوزی با دست – قالی بافی – و انواع بافتنی های دستی وجود داشته که هم اکنون نیز تعدادی از آنها در شهر بَرزُک رونق دارد و فرش های دست باف این شهر از شهرت بالایی برخوردار است که امروزه نیز در بیشتر منازل برزک صدای تار و پود فرش به گوش می رسد.

معرفی زبان و لهجه مردم بَرزُک
زبان رایجی بَرزُک نشان از داستان زندگی آریاییان نخستین دارد و با همه ویژگی،پیوندهای آشکار با دیگر زبان های ایرانی، پهلوی، اوستایی، تالشی، مازندرانی، تانی،کردی، لری، سمنانی، ارمنی، دری زرتشتی، دامغانی و نیشابوری دارد. که خود نشان دهنده یگانگی فرهنگ مردمانی است که در گستره فرهنگی می زیند. خوشبختانه هنوز در برخی از محله های شهر شهروندان به زبان رایجی صحبت می کنند.

کشاورزی
شهر برزک با تولید مرغوب ترین شاتوت کشور گوی سبقت را از دیگر شهرها ربوده و طعم گوارای شاتوت را به ایرانیان اثبات نموده که به همین بهانه هرساله با ورود خیل عظیم گردشگران به شکرانه این محصول در تابستان جشنواره شاتوت برگزار می شود.
با توجه به پتانسیل بالای منطقه در تولید محصول گل محمدی بزرگترین گلستان گل محمدی مکانیزه کشور در باغ چهار میلیون متر مربعی کوثر برزک هر ساله پذیرای گردشگرانی است که عاشق رویت دشت های گل سرخ محمدی هستند.

محصولات كشاورزي بَرزُک
بَرزُک به دلیل قرارگرفتن در ارتفاعات کوه کرکس مرتفع ترین نقطه جغرافیایی در شهرستان کاشان می باشد که با وجود ارتفاع بالا و بارش زیاد و آب و هوای معتدل کوهستانی، شاهد رویش انواع درختان میوه است. در این شهر اکثر زمین های کشاورزی از جهت درختکاری به صورت مخلوط می باشد. یعنی در هر زمینی شما تقریباً همه نوع درختی را می توانید مشاهده کنید.
ولی چهار محصول شاخص و عمده این شهر به ترتیب شامل: گل محمدی – شاه توت – آلو بخارا و گردو زبانزد خاص و عام است و در فصول تابستان و پاییز گردشگران زیادی را به این شهر روانه می کند.ولی انواع درختان دیگر نیز شامل: انواع سیب، گلابی، گیلاس، انگور، صنوبر، بید ، بیدمشک، بادام ، هلو ، امرود ، گلابی ، توت سفید ، به، انجیر، انار، زردآلو و ...نیز از طرفداران زیادی برخوردار است.

مراسم و آیین ها
از قدیم الایام در بَرزُک آیین ها و رسوم های متعددی برجای مانده که از آن جمله می توان به: مراسم شب نیمه در ماه مبارک رمضان_ آیین نخل برداری در روز عاشورا و شهادت حضرت علی ، مراسم شش امام حسین که در فهرست میراث معنوی کشور ثبت گردیده و ... اشاره کرد.

اقامتگاه
به جهت حفظ و احیای بافت های تاریخی مسوولین شهر را بر آن داشت تا به جای ایجاد هتل های مجلل نسبت به احداث اقامت گاههای سنتی با کلیه امکانات رفاهی در شهر اقدام نمایند که از آن جمله می توان با اقامتگاههای ذیل اشاره نمود.
اقامتگاه آویلا با مدیریت آقای رمضانعلی شیری
خانه سنتی روحانی با مدیریت آقای اکبر رضوانیان


شماره تماس های شهرداری و سازمانهای وابسته:
شهرداری برزک: 3-55672901
روابط عمومی: 3-55672902
شورای اسلامی شهر: 55672924
مجموعه فرهنگی هنری شهرداری: 55672904
موزه مردم شناسی شهرداری: 55672905


نویسنده : میراث فرهنگی کاشان

منبع : میراث فرهنگی کاشان

 

 

 

   

گفتگو با ریاست اداره
خدمات اینترنتی
نظرسنجی